OFFICE OF THE CITY ATTORNEY - 5850 West Glendale Avenue, Suite 450
Glendale, Arizona 85301

Telephone (623) 930-2930
GL !ig & Fax (623) 915-2391

July 3,2012

Ms. Carrie Ann Sitren
Goldwater Institute

500 East Coronado Road
Phoenix, Arizona 85004

Re: Deadline for Gathering Signatures for Petition

Dear Ms. Sitren:

The City received your letter dated July 3, 2012, We have not, however, received any
information indicating that you represent the organization that purportedly formed a committee for
the purpose of gathering referendum signatures related to the City’s Ordinance 2804 NS. Your letter
also provides no indication of your representation. As a result, should you have further questions or
wish to discuss the several issues presented by this organization’s application and statement of
organization, please provide a representation letter from the organization.

With respect to the issue raised in your letter, there is no requitement that the City provide
you or the organization with any legal analysis. On the contrary, the courts have been vety clear that
a referendum comumittee is required to make its own determinations related to requitements of the
referendum process. Nothing in this letter alters that requitement. And, although I believe there
have been none, no other communication between the City and the organization regarding a date for
return of the petitions would mitigate the organization’ obligation along those lines. Nevertheless,
as a couttesy tesponse to yout inquiry, I would direct you to A.R.S. § 19-142(C), which provides:

At the time a petson or organization intending to file a referendum
petition against an ordinance or resolution applies for the issuance
of an official number pursuant to § 19-111, the city or town clerk
shall provide such person or organization with a full and correct
copy of the ordinance ot resolution in the form as finally adopted.
If the copy of the ordinance or resolution proposed as a
referendum is not available to such person ot organization at the
time of making application for an official number or on the same
businiess day as the application is submitted, the thirty-day petriod
presctibed in subsection A of this section begins on the day that
the ordinance or resolution is available from the city or town clerk,
and the ordinance or resolution shall not become operative until
thirty days after the ordinance ot resolution is available,
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As you may be aware, the organization presented an application for an official number on
June 20, 2012. At that time, a full and correct copy of the ordinance in the form as finally adopted
was available and it was provided to the person or persons intending to file a referendum petition.
Because the City Clerk complied with the first sentence of this statute, the second sentence, which
addresses a contingency that did not occur in this instance, is inapplicable.

Cordially,

Craig D. Tindall
City Attorney

CT/djb




